SON DAKİKA
Hava Durumu

İklim Kanunu, Çevre’yi mi Sermayeyi mi Koruyacak?

AHPADİ Derneği tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanarak yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2025 08:21
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2025 08:33
Kaynak: Haber Merkezi
www.porsukhaberajansi.com
İklim Kanunu, Çevre’yi mi Sermayeyi mi Koruyacak?

AHPADİ Derneği tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanarak yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.

Kısa adı AHPADİ olan Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği tarafından mecliste onaylanan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

AHPADİ Dernek Başkanı Avukat Mehmet Ektaş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"İnsanlığın en büyük sorunu iklim değişikliği ve bunun neden olduğu çevre felaketleri. Her geçen gün, dünya ısınıyor, havamız, suyumuz, toprağımız kirleniyor. Büyük felakete doğru adım adım ilerliyoruz. Bunu önlemek en azından yıkıcı zararlarını azaltmak için yeni düzenlemelere ve kurallara gereksinim var.

UNESCO’nun da insan hakkı olarak kabul ettiği çevre hakkı, üçüncü kuşak insan hakları listesine eklenmiştir. Anayasa'nın 56. maddesi: Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmünü içermektedir. Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığının korunmasına ilişkin 17. Madde, Mülkiyet hakkını düzenleyen 35. Madde, Anayasa’nın kıyılardan yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceğini düzenleyen 43. maddesi, 44, 45, 57,63,169’uncu maddeleri de çevre hakkını koruyan diğer düzenlenmelerdir.

Ülkemizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 2 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 7552 sayılı “İklim Kanunu”, 9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Hükümet kanadından yapılan açıklamalar; kanunla birlikte iklim değişikliği kaynaklı krizlerin ve zararların en aza indirilmesinin hedeflendiğini, iklime dirençli şehirlerin oluşturulması ve afet risklerinin azaltılmasında kritik bir öneme sahip olacağını. biyoçeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasında, su ve gıda güvenliğinin sağlanmasında, ormanların ve yeşil alanların artırılmasında, yenilenebilir enerji kapasiteleri artırılarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yol haritası oluşturacağını iddia edilmektedir.

İklim Kanunu altyapı, tarım, hayvancılık, yeşil alanları, su kaynakları ve diğer birçok alanı yakından ilgilendiriyor ve etkiliyor.

Enerji ve İklim Bilim Uzmanları kanunun iklim dostu olmadığını belirtiyor. Fosil yakıtları, asfalt, beton gibi politikalardan vazgeçilmesi gerekirken 2038’e kadar bu politikaları artıracak bir düzenleme olduğunu söylüyorlar.

Bu bir iklim kanunu değil, iklimi değiştirme kanunu.

İklim kanununun ancak iklime fayda edecek etkilerle sağlanabilir.

Kanunla birlikte daha az kömür santrali olmayacak, daha az kömür yakılmayacak.

Daha az petrol yakacak mıyız? Hayır. Asfalt, petrol dökmeye devam edecek miyiz? Evet.

Buna iklim kanunu demek yanlış olur.

Fosil yakıtlar azaltılmadığı ve enerji veriminin ticaret odaklı değerlendirildiği için bu kanun başarılı olamayacaktır.

İklim kanunu ile sadece iklim rantı oluşturma derdindeler.

Karbon satarak para kazanmaya çalışan bir yöntemle hazırlanan iklim kanununun Milletimize ve insanlığa hiçbir faydası olmayacaktır.

Bu kanun, mevcut iklim ve çevre düşmanlığını ve suçlarını yasallaştırmıştır.

Muhalefet ise böyle bir sürecin parçası olmayacağız demek yerine oylamaya katılarak kanunun kabulünü meşrulaştırmıştır. 130 muhalefet vekilinin katılmadığı oylamada bu iklim düşmanı kanun iktidar kanadının verdiği oylarla 102 oyla kabul edildi. Muhalefet vekilleri oylamaya katılsalardı belki yasalaşmasını önleyebileceklerdi. Ülkemiz ve dünya için önemli bu kanunun hazırlanmasından mecliste oylanmasına, Resmi Gazetede yayımlanmasına kadar süreçlerin tamamında katkı veren tüm kişi ve kurumları kınıyoruz.

Kamuoyunu, yeni bir düzenleme talebinin yüksek sesle duyurulması için bugünden itibaren çalışma yapmaya davet ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.