SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sokak Hayvanları

Porsuk Haber Ajansı - Sokak Hayvanları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sokak Hayvanları haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hayvanseverlerden Patili Dostlara Mama Bağışı Haber

Hayvanseverlerden Patili Dostlara Mama Bağışı

Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi bünyesinde bulunan sokak hayvanlarına, duyarlı vatandaşlardan mama bağışı gelmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’ne hayvanseverlerin bağışları gelmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Esentepe Mahallesinde bulunan bir veteriner kliniği, başlattığı kampanya ile alınan mamaları merkez yetkililerine teslim etti. Esentepe Mahallesinde bulunan Doğa Veteriner Kliniği sahibi Aytuğ Akses, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’ndeki sokak hayvanları için mama bağışında bulundu. Bağışla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akses, “Veteriner kliniğimizde sokak hayvanları yararına bir kumbara oluşturduk. Mahalle sakinleri geldiklerinde buraya bir miktar para atıyorlar. Biz düzenli olarak mama kampanyası başlatıyoruz ve bölgemizde bulunan sokak hayvanlarını besliyoruz. Sokak hayvanları zor şartlarda yaşıyor. O yüzden herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bu defa kumbarada birikenlerle mama alarak Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’ne bağışlamak istedik” dedi. Mamaları teslim alan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi yetkilileri de duyarlılığından ötürü klinik sahibine teşekkür etti. Öte yandan sahiplendirme ve bağış konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlar, Bursa Çevre Yolu 4. kilometrede hizmet veren Doğal Yaşam Merkezi’ne, 0 (533) 955 79 04 numaralı telefondan ulaşılabiliyor.

2009 Yılından Bugüne 14 Bine Yakın Sokak Hayvanını Sahiplendirildi Haber

2009 Yılından Bugüne 14 Bine Yakın Sokak Hayvanını Sahiplendirildi

Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, sahiplendirdiği binlerce sokak hayvanı ile örnek olmaya devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nde 2009’dan bu yana 13 bin 710 patili dost sıcak yuvasına kavuştu. Tepebaşı Belediyesi, sahiplendirdiği binlerce hayvan ile bu konudaki öncülüğünü sürdürüyor. 2009 yılından bugüne 14 bine yakın sokak hayvanını sahiplendirerek tüm belediyelere örnek olan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, çalışmalarına devam ediyor. Sokak hayvanlarını sıcak bir yuvaya kavuşturan duyarlı vatandaşlar tüm kent halkına, “Satın alma, sahiplen” diyerek can dostlara kucak açmalarını tavsiye ediyor. “Onlar bizim can dostlarımız” Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Doğal Yaşam Merkezi’nde sürdürülen çalışmaların Türkiye’ye örnek olduğunu vurgularken, “Aşı, tedavi, besleme, kısırlaştırma ya da derneklerimizden, hayvanseverlerimizden gelen taleplerin karşılanması gibi konularda can dostlarımız için özveri ile çalışıyoruz. Çocuklarımıza da hayvan sevgisini aşılamamız çok önemli. Bu kapsamda da ekiplerimiz çalışmalar yürütüyor. Tepebaşı'nda, Doğal Yaşam Merkezimiz tarafından sürdürülen çalışmalar ve iş birlikleri sayesinde her yıl binlerce sokak hayvanını tedavi etmekle kalmıyor, yine binlercesini sahiplendiriyor, çocuklarımızın hayvan hakları bilinci kazanması için çeşitli geziler ve eğitim programları düzenliyoruz. Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’mizde, 2009 yılından bugüne 14 bin 710 sokak hayvanını sahiplendirerek tüm belediyelere örnek olmayı başardık.” diye konuştu. Sokak hayvanlarını evlerine kabul eden duyarlı vatandaşlar da tüm kent halkına, “Satın alma, sahiplen” diyerek can dostlara kucak açmaları tavsiyesinde bulunuyor. Bursa Çevre Yolu 4. kilometrede hizmet veren Doğal Yaşam Merkezi’ne, 0 (533) 955 79 04 numaralı telefondan ulaşılabiliyor.

Başkan Kurt: "Sahiplenmek, Bir Canın Hayatına Dokunmaktır" Haber

Başkan Kurt: "Sahiplenmek, Bir Canın Hayatına Dokunmaktır"

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan hayvanlara yönelik duyarlılığın artırılması çağrısında bulundu. Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi aracılığıyla yürüttüğü çalışmalarla, sokak hayvanlarının hem sağlığına kavuştuğunu hem de yeni yuvalarına kavuşma şansı bulduğunu ifade etti. Başkan Kurt, özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen “Sen de Sahiplen” kampanyasının, hayvan sahiplenmeyi teşvik etmede önemli bir rol oynadığını belirtti. Merkezden sahiplenilen hayvanların aşılarının ömür boyu ücretsiz olarak belediye tarafından yapıldığını da vurguladı. Kazım Kurt, bu konuda farkındalık oluşturmak adına öncü bir adım da attı. Odunpazarı Belediyesi’ne sahiplendikleri Aria isimli köpek, artık belediyenin bir ferdi olarak kurum içinde yeni hayatına başladı. Aria’nın varlığının, hem belediye çalışanları hem de vatandaşlar arasında hayvan sevgisini pekiştirmesi hedefleniyor. “Bir kap mama, bir yudum su, bir sıcak yuva... Bunlar, sokaktaki canların hayatında büyük farklar yaratır,” diyen Başkan Kurt, sahiplenmenin bir tercih değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Odunpazarı Belediyesi, sokak hayvanlarının yaşam haklarına sahip çıkan politikaları ve örnek uygulamalarıyla, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde bir kez daha topluma örnek oldu.

Can Dostlar İçin Kulübe ve Mamamatikler Hazırlanıyor Haber

Can Dostlar İçin Kulübe ve Mamamatikler Hazırlanıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Sarısungur Mahallesi’nde hızla hayata geçirilen Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı projesinde hazırlıklar tamamlanıyor. Bakımevinin yanında 67 dönüm arazi üzerine kurulacak doğal yaşam alanında özgürce dolaşacak can dostların kullanacağı kulübe ve mamamatiklerin üretimi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan can dostlarımız için hayata geçirdiği Hayvan Bakım Merkezi’nin inşaatına hız kesmeden devam ediyor. 67 dönüm arazi üzerine kurulacak Hayvan Bakımevi ve doğal yaşam alanının 8 dönümünde ise zemin çalışmaları tamamlanarak, hayvanların özgürce dolaşabilecekleri bir ortam hazırlanıyor. Doğal yaşam alanının en önemli unsurlarından biri olan köpek kulübelerinin üretimi, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın atölyelerinde büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor. Günümüzde tüketimin hızla arttığına dikkat çeken belediye yetkilileri, kulübelerin geri dönüştürülebilir malzemelerden üretildiğini vurguladı. Yeniden değerlendirme imkânı bulunan bank tahtaları ve betopan malzemeler kullanılarak toplam 500 adet köpek kulübesi üretilmesi, ayrıca sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla da 40 adet mamamatik üretimi yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, bu projenin hem çevre dostu hem de sokak hayvanlarının refahını artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu, çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını duyurdu.

Başkan Ünlüce'den Vatandaşlara Sahiplenme Çağrısı Haber

Başkan Ünlüce'den Vatandaşlara Sahiplenme Çağrısı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, barınaktan köpek sahiplendi. Sahiplendiği köpeğe “Pamuk” ismini veren Başkan Ünlüce vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Farkındalık amacıyla Tepebaşı barınağımızı ziyaret ederek bir köpek sahiplenmek istedim ve Pamuk’la tanıştık. İlk görüşte aşk gibi bir şeydi aramızdaki. Başlarda çok sessizdi ama şimdi sevgiyle yaramaz bir çocuğa dönüştü. Değerli hemşehrilerim sizlerin de barınaklardaki, bu sahipsiz hayvanlarımızı sahiplenerek onlara evinizde, yuvanızda, bahçenizde bir yer açmanızı diliyorum.” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nden köpek sahiplendi. Malta terrier cinsi sahiplendiği köpeğe “Pamuk” ismini veren Başkan Ünlüce, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’ne ait barınaklarda yeni sıcak yuvalarını bekleyen sokak hayvanlarının olduğunu hatırlattı. Vatandaşları barınağa gelerek kedi ve köpek sahiplenmeye davet eden Ünlüce, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak Hayvan Bakımevimizin inşaatı hızla devam ederken, bir yandan da doğal yaşam alanı için çalışmalarımızda sona geldik. Bakımevimiz son teknoloji ile donatılmış bir tesis olacak ve sokak hayvanlarına bakım, aşı, tedavi ve kısırlaştırma hizmeti sunacak. Ancak değişen yasa sonrası belediyeler olarak kısırlaştırma yapmamız tek başına yeterli olmayacak. Vatandaşlarımızın da hayvan sahiplenerek bu mücadelenin bir parçası olmasını istiyoruz. Ben de farkındalık amacıyla Tepebaşı barınağımızı ziyaret ederek bir köpek sahiplenmek istedim ve Pamuk’la tanıştık. İlk görüşte aşk gibi bir şeydi aramızdaki. Başlarda çok sessizdi ama şimdi sevgiyle yaramaz bir çocuğa dönüştü. Önümüzdeki günlerde de birimlerimiz hayvan sahiplenme konusunda girişimlerde bulunacaklar. Can dostlarımıza karşı duyarlı olan tüm hemşehrilerimden de hayvan satın almamalarını, barınakları ziyaret ederek sokak hayvanlarına sıcak birer yuva olmalarını rica ediyorum.” dedi. Başkan Ünlüce köpeği Pamuk ile olan görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaşırken, yapılan paylaşımlar vatandaşlardan büyük beğeni aldı.

57 Patili Dost Sıcak Yuvasına Kavuştu Haber

57 Patili Dost Sıcak Yuvasına Kavuştu

Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, sahiplendirdiği binlerce sokak hayvanı ile örnek olmaya devam ediyor.  Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nde 2025 yılının ilk 2 ayında 57 patili dost sıcak yuvasına kavuştu. Tepebaşı Belediyesi, sahiplendirdiği binlerce hayvan ile bu konuda öncülüğünü sürdürüyor. 2009 yılından bugüne 13 bin 625 sokak hayvanını sahiplendirerek tüm belediyelere örnek olan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, çalışmalarına devam ediyor.  Merkezde 2025’in ilk 2 ayında ise bakımları yapılan 31 köpek, 4’ü engelli 26 kedi olmak üzere 57 sokak hayvanı sıcak yuvaya kavuştu. Sokak hayvanlarını sıcak bir yuvaya kavuşturan merkeze gelen duyarlı vatandaşlar, tüm kent halkına “Satın alma, sahiplen” diyerek can dostlara kucak açmalarını tavsiye ediyor. Engelli kedi sahiplenildi Onur Öztürk, engelli bir kediyi sahiplenerek duyarlılık örneği gösterdi. Öztürk, “Çok cana yakın bir kedi. Zaten hayvanlara burada iyi bakıyorlar. Ama hepsinin yine de bir yuvaya ihtiyacı var. Gözünün olmamasına da aldırmadım. O hayatta kalmaya çalışıyor. Ben de ona yardımcı olmak istiyorum” diye konuştu. “Onlara bir hayat olabilirsiniz” Eşi Ebru Günlü ile birlikte teriyer cinsi bir köpek sahiplenen İbrahim Günlü, “Normalde eşimin hayvan tüyüne alerjisi var. Evde sürekli olarak besleyemiyoruz. Sadece teriyer cinslerine karşı bir ayrıcalığı var. Bundan dolayı da evde Lady adında aynı cins bir köpeğimiz var. Yine aynı cins sahiplenmek istedik. Luna da bizi görünce hemen geldi ve enerjimiz de uydu. Şimdi tedavisi devam ediyor. Tedavisinden sonra ailemize katacağız. Evet, bu köpekler cins, satın almak yerine barınaklardan sahiplenmesi gerekiyor. Son çıkan yasadan sonra halkımızın biraz daha ev sahipliği yapmasını istiyoruz. Bu cins köpekler sokakta çok yaşayamazlar. O nedenle imkanları varsa böyle bir canlıya hayat verebilirler. Barınakların da belli bir kapasitesi var. Burası da zaten yüzde 100 doluluk kapasitesiyle hizmet vermeye çalışıyor. Bizler de buradan sahiplenerek yetkililere yardımcı olabiliriz. O yüzden kendinize bir dost onlara da bir hayat olabilirsiniz. Özellikle Doğal Yaşam Merkezi’nin ilgi alakası çok güzel. Biz bu köpeği sahipleneli neredeyse 1 hafta oldu. Ben her gün gelip almak istiyorum. Ama yetkililer tedavisi tamamlanmadan veremediklerini söylüyor. Bu da onların ne kadar profesyonel olduklarının örneği. Bizlere bu imkanı sunan Başkanımız Ahmet Ataç’a ve Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Çünkü gerçek bir belediyecilik anlayışıyla hizmet veriliyor” ifadelerini kullandı. “Burası iyi ki var” Bir köpeğe yuvasını açan Gürbüz Kuran, “Bahçede ve evimde kedilerim var. Evde iki kedim var ve biri engelli. Hisli hayvanlar, görmeseler de kokuyla duyarlılıkla herhangi bir yere çarpmadan yaşıyorlar. Burada hayvanlar çok fazla. Burada veterinerlik hizmetleri yapıyorlar ve ben o nedenle çok mutluyum. Burası iyi ki var. Burada da sahiplenmeyi bekleyen dostlarımız var. Onların da sahiplenilmesini çok isteriz” dedi. “Buradaki hizmetlerden çok memnunum” Bir kedi sahiplenen Gülcan Şirin, “Sokak kedilerine de bakıyorum, evde baktıklarım da var. Bu dostların tedavi ve kısırlaştırılmasında Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nden destek alıyorum. Buradaki hizmetlerden çok memnunum. Katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a da çok teşekkür ediyoruz. Bizlere bu imkanları sağladığı için. Vatandaşlara da para ile satın almak yerine buraya gelip sahiplenmelerini öneriyorum” diye konuştu. “Satın alma sahiplen” Nevin Terzioğlu, “Buradaki hayvanların insanlar tarafından sahiplendirilmesi çok önemli. Burada iyi bakılıyorlar ama sahiplenilse daha iyi olur. Burada çok güzel hizmet veriliyor. Hayvanları Koruma Yasasından önce 15 köpeği buraya getirip kısırlaştırıp tekrar yerine bırakmıştım. Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat şeklinde uygulanıyordu. Yasada yapılan değişiklik ile ben bu 15 köpeği nasıl sahipleneyim? Kırsal kesim düşünülmeden yapılan bir yasa oldu” sözlerini kullandı. Figen Köseler, “Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’ni her zaman ziyaret ediyorum. Burada gayet güzel bakılıyor. Sahiplendirme çalışmaları da çok güzel. Atlas’ı da buradan sahiplendik. Satın alma sahiplen diyoruz. Herkesin satın almamasını istiyorum. Atlas evimizin her şeyi oldu” dedi. “Vatandaşlar kesinlikle dost sahiplensin” Seçkin Yörükçü, “Burayla tanışmam 5 yıl önce sokakta bulduğum bir kediyi getirmemle olmuştu.  5 yıldan bu yana en ufak yardım talebimizde koşarak geliyorlar. Gayet güzel hizmetleri var. Vatandaşlar kesinlikle dost sahiplensinler. Buradaki hayvanlar bir yuva arıyor. Kesinlikle sahiplensinler. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a yaptığı ve yapacağı hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” Sahiplendirme konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlar, Bursa Çevre Yolu 4. kilometrede hizmet veren Doğal Yaşam Merkezi’ne, 0 (533) 955 79 04 numaralı telefondan ulaşılabiliyor.

Sahipsiz Hayvanların Toplatılma Süreci Başlıyor Haber

Sahipsiz Hayvanların Toplatılma Süreci Başlıyor

Eskişehir İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı ile sahipsiz hayvanların korunması, denetimi ve güvenli bir şekilde toplanması yönelik çalışmalar hakkında kararlar alındı. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy Başkanlığında yapılan İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı ile sahipsiz hayvanların korunması, denetimlerin yapılması, güvenli bir şekilde toplanması, toplanan hayvanların bakımevi ve doğal yaşam alanlarında yaşamlarını sürdürmesine yönelik çalışmalar hakkında kararlar alındı. İl Hayvanları Koruma Kurulu tarafından oybirliği ile alınan kararlar şu şekilde; "Karar-1: Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce Kurula yapılan sunumda: İlimizde Odunpazarı İlçemizde: 12.990 kedi, 5.560 köpek, Tepebaşı İlçemizde: 13.687 kedi, 6.196 köpek, diğer ilçelerimizde 462 kedi, 2.824 köpek olmak üzere toplam 27.139 kedi, 14.580 köpek olmak üzere ilimizde toplam 41.719 hayvan İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından kayıt altına alındığı, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 2024 yılında 1.207, 2025 yılında 185 adet talep ve şikayet değerlendirildiği, 2024 yılında 59 kişiye 2.015.301,00 TL, 2025 yılında 6 kişiye 128.098,00 TL "Hayvan Hakları İhlali Tutanağı" düzenlenerek idari para cezası uygulandığı, Odunpazarı ve Tepebaşı Hayvan Bakımevleri tarafından yapılan çalışmalar kapsamında 2024 yılında 837 hayvan sahiplendirildiği, 4.446 hayvan aşılandığı, 3.930 hayvan kısırlaştırıldığı, 2025 yılı ocak ayı sonu itibariyle 59 hayvan sahiplendirdiği, 219 hayvan aşılandığı, 178 hayvan kısırlaştırıldığı, 2024 yılında 5199 sayılı kanun kapsamında; ilgili belediyelerden alınan verilere göre Odunpazarı Belediyesince 11.111.528,00 TL, Tepebaşı Belediyesince 45.801.992,00 TL ve Büyükşehir Belediyesince 1.186.697,00 TL ödenek harcanması yapıldığı ifade edildi, Kısırlaştırılan kapsamında 2024 yılında Odunpazarı Belediyesine 221,500,00 TL, Tepebaşı Belediyesine 295.500,00 TL olmak üzere toplam 517.000,00 TL ödenek aktarıldığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne Hayvan Bakımevi yapımı için 5.678.944,00 TL destek sağlandığı bilgisi kurula sunulmuştur. Bir sonraki İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü'nce 5199 sayılı Kanun kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili Kurula bilgi verilmesine: Karar-2: HAYBİS (Hayvan Bilgi Sistemi) veri tabanına kayıtlı 121 yerel hayvan koruma görevlisine ait kimlik kartının iptal edilmesine ve gerekli duyuruların yapılmasına, söz konusu kimlik kartlarının Eskişehir Doğa Koruma Ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından teslim alınarak imha edilmesine, Karar-3: Öncelikle şikayet, saldırı vakaları ve bulaşıcı hastalık risklerinin yüksek olduğu hastane, avm, toplu taşıma araçları, parklar vb. kamusal alanlardan başlayarak toplama işlemlerinin yapılmasına, bu hayvanların bakanlık veri sistemine kaydedilmesine, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakım evinde barındırılmasına, bu hayvanların geri bırakılmaması konusunda yerel yönetimlerce her türlü önlemin alınmasına, mevcut kapasitesi yeterli olmayan Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinin kapasitelerini arttırmaya ve doğal yaşam alanı oluşturmaya yönelik yapılan çalışmalarını ivedilikle sonuçlandırmalarına, bir sonraki toplantıda bununla ilgili yapılan çalışmalar hakkında kurula bilgi vermelerine, Karar-4: Bir kişinin hayvan bakımevlerinden sahiplenebileceği hayvan sayısının 5 olarak belirlenmesine karar verilmiştir. 5'den fazla hayvan sahiplenme işlemlerinin komisyon tarafından incelenmesi ve uygun bulunması halinde İl Hayvanları Koruma Kurulu tarafından kararlaştırılması, Karar-5: Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarla ilgili, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 13. maddesi kapsamında gerekli şartları taşıması halinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'nin 12. maddesinde belirtilen şartlara uyularak yerel yönetimler ve görevli kuruluşlarca gerekli idari ve güvenlik tedbirlerin alınması ve Kanunda anılan iş ve işlemlerin yürütülmesine, Karar-6: 08.10.2021 tarih ve 28078 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve Tarım Orman İl/İlçe Müdürlükleri uhdesinde yürütülen Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen hususlar dışında kedi ve köpeklerin kaçak yollarla üretiminin ve satışının engellenmesi amacıyla: diğer kurum ve kuruluşlara gelen şikayetlerin veya tespitlerin Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine bildirilmesine, konuyla ilgili denetimlerin Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri bünyesinde görevli personel tarafından yapılmasına ve gelen şikayetlerin ivedilikle değerlendirilerek gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesine, Karar-7: Eskişehir sınırları içerisindeki sahipsiz köpeklerin sayısı dikkate alındığında: Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesine ait hayvan bakımevlerinin kapasitesinin yetersiz olduğu, Büyükşehir Belediyesi tarafından Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı çalışmalarının sürdürüldüğü, Hayvanları Korunması Hakkında Uygularna Yönetmeliğinin 7. maddesinin (p) bendi gereği: hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar 5199 sayılı Kanunun geçici 4. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari %50'sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini arttırmaya yönelik yerel yönetimlerce yapılan çalışmalar hakkında kurula sunulmak üzere Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne bilgi verilmesine, Karar-8: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun'un 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır. Bu fıkra uyarınca ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz." hükmü ile yine Kanun'un Ek 1. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4. maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir." hükmü göz önünde bulundurularak her yılın ilk İl Hayvanları Koruma Kurul Toplantı öncesinde, belediyelerin söz konusu bütçeyi ayırdıklarına dair ve yıl içerisinde yapılacak diğer İl Hayvanları Koruma Kurul Toplantısı öncesinde de bu bütçenin amacına uygun kullanıldığına dair, bütçenin kullanılmasından sorumlu yetkililerce onaylanmış resmi yazının, kurula sunulmak üzere Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne gönderilmesine, Karar-9: 13.12.2024 tarih ve 32751 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği'ne göre mevcut hayvan bakımevlerinin asgari şartlarını sağlaması amacıyla ilgili belediyelerin eksikliklerini tamamlayarak, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde çalışma izin belgesini almalarına, Karar-10: 01.07.2004 tarihli ve 25509 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 17. maddesinde bulunan; "Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Gerektiğinde bu yetki Bakanlıkça mahallin en büyük mülkî amirine yetki devri suretiyle devredilebilir." ve 25. maddesinde bulunan "Bu Kanunda öngörülen idari para cezaları bu Kanunun 17. maddesinde belirtilen denetime yetkili merci tarafından verilir hükümler gereği, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 28.04.2021 tarih ve 1167135 sayılı "Yetki Devri" konulu Bakanlık Makamı Olur'u ile 5199 sayılı Kanun'a ilişkin denetleme yetkisi mahallin en büyük mülki amirine devredilmiştir. Söz konusu denetleme yetkisinin devri konusu 21.06.2021 tarihli İl Hayvanları Koruma Kurulunda gündeme alınarak: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun ilçelerde de etkin bir şekilde yürütülmesi adına, 01.07.2021 tarih ve 1867312 sayılı Valilik Talimatıyla Kaymakamlıklar nezdinde denetim ekipleri oluşturulmuştur. Ayrıca, 16.08.2024 tarih ve 15445660 sayılı Valilik Olur'u ile İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü kurum amirlerince merkezde görev alacak denetim elemanlarının belirlenmesine, bundan sonraki süreçte, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yürütülen iş ve işlemlerin bu doğrultuda yürütülmesine, Karar-11: İlimiz genelinde sokak hayvanları için kapsamlı bir şekilde kısırlaştırma çalışması yapılması bu amaçla Eskişehir Bilecik Veterinerler Hekimler Odası ile Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve kamu kurum ve kuruluşları ile çalışma yapılması bu kapsamda Veteriner Hekimler Odasına bağlı Veteriner Hekimlerin gönüllülük esasına göre Belediye Bakımevlerinde çalışmalara katkı sağlamalarına, Karar-12: Nüfusu 25.000 ve üzeri olan yerlerde "Hayvan Bakımevi" ve "Doğal Yaşam Alanları" oluşturulması zorunluluktur. Ancak nüfusu 25 binin altında olan ilçe belediyelerinin de sahipsiz hayvanlar için "Doğal Yaşam Alanları" ve "Özel Yaşam Alanları" oluşturulmalarının önerilmesine, Oybirligi  ile karar verildi.   

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.