Türkiye Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayıp Afyonkarahisar’a sıçrayan orman yangınlarında yaşamını yitiren orman işçilerinin yasını tutarken, geride yangın söndürme çalışmalarına katılan ekiplerin ölümüne ilişkin ortaya atılan ihmaller ve yanıt bekleyen sorular kaldı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 10 kişinin yaşamını yitirdiği büyük orman yangınındaki ihmalleri TBMM gündemine taşıdı. Yangın söndürme çalışmalarına katılan ekiplerle gerçekleştirdiği görüşmelerde kendisine aktarılanlar ile kamuoyuna yansıyan ihmallere ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’de soru önergesi veren Çakırözer, “Yangın söndürme çalışmalarına katılan personeller riskli bölgelere nasıl yönlendirildi? Yangın eğitimi olmayan, yeni işe başlamış deneyimsiz personeller yangın söndürme çalışmalarında neden görevlendirildi? İşçilerin koruyucu kıyafet, maske ve yeterli teçhizatı neden yoktu? Riskli bölgede söndürme çalışmaları yapan ekiplerden bir kısmı geri dönerken, bir kısmı neden geri dönemedi? Ekipler riskli bölgelere nasıl yönlendirildi? Risk anında ekiplere bölgeden ayrılın emri verildi mi, verilmedi mi? Kriz anında neden koordinasyon eksikliği yaşandı?” sorularına yanıt istedi. Çakırözer, “ ‘Beklenmeyen oldu, rüzgar ters esti’ açıklamaları bu yangına, ölümlere tek gerekçe yapılamaz! Hiçbir şeyin üstünü örtmeden bu soruların şeffaf şekilde yanıtlanması, ihmallere ilişkin sorumluluğu olanlar hakkında gereğinin yapılması orman şehitlerimize ve onların ailelerine hem vicdanı hem hukuki sorumluluğunuzdur” dedi.
VAHİM İHMALLERİ BAKAN YUMAKLI’YA SORDU
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde meydana gelip Afyonkarahisar’a sıçrayan ve 5 orman işçisi ile 5 AKUT görevlisi 10 kişinin yaşamını yitirdiği orman yangınlarına ilişkin kamuoyunda tartışılan sorular Meclis gündemine taşındı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi.
“EĞİTİMSİZ, DENEYİMSİZ PERSONELLERİ NEDEN GÖREVLENDİRDİNİZ?”
Yangın söndürme çalışmalarına katılan 10 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından ortaya atılan ihmallere ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Orman yangınlarına müdahale ederken yaşamını yitiren kahraman evlatlarımız için yüreklerimiz yandı, yanıyor. Yangına ilişkin kamuoyuna yansıyan, bizim de bölgede gözlemlediğimiz ve söndürme çalışmalarına katılan ekiplerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ortaya atılan vahim ihmaller var. Henüz yeni işe başlayan 2, 3 aydır görevde olan personellerin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı, deneyimsiz personellerin yangın söndürmede görev aldığı, kriz yönetiminde eksiklik olduğu iddiaları oldukça vahim. Bu vahim ihmallere ilişkin kamuoyu bilgilendirilmeli ve ihmalleri olanlar hakkında derhal gereği yapılmalı” dedi.
“KORUYUCU KIYAFET, MASKE VE YETERLİ EKİPMAN NEDEN YOKTU?”
Çakırözer TBMM’de verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
Memleketim Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde meydana gelen yangınlara müdahalede koordinasyon nasıl sağlanmıştır?
Yangına müdahalede hangi kurum ve kuruluşlar görev almıştır?
Yangın söndürmede görev alan personel sayısı kaçtır?
Bu personeller hangi kurumlarda çalışmaktadır?
Yangın söndürmede görev alan gönüllü ekipler kimlerdir?
Bu ekipler nasıl belirlenmiştir?
Ekiplerin yangın söndürme çalışmalarına katılımında hangi hususlara dikkat edilmektedir?
Yangınlarda görev alan personelin yangın söndürme konusundaki eğitim düzey ve deneyimi nedir?
Yangın söndürme çalışmalarında görev alan personelden kaçının yangın sertifikası vardır?
Yangın söndürme çalışmalarına katılan ekiplerin koruyucu kıyafet, maske ve yeterli teçhizat ile ekipmanı neden yoktu?
“EKİPLER RİSKLİ BÖLGELERE NASIL YÖNLENDİRİLDİ?”
Ekipler riskli bölgelere nasıl yönlendirildi?
Kriz anında, riskli bölgede söndürme çalışmalarında görev alan ekiplerden bir kısmı geri dönerken, bir kısmı neden geri dönemedi?
Risk anında ekiplere bölgeden ayrılın emri verildi mi, verilmedi mi?
Yangın söndürme çalışmalarında kriz anında koordinasyon eksikliği neden yaşandı?
Orman yangınına müdahale sürecindeki ihmaller ve eksikliklerle ilgili sorumlular hakkında herhangi bir işlem, idari soruşturma başlatıldı mı?
“KAÇ TOPLANTI YAPILDI, HANGİ KARARLAR ALINDI?”
Eskişehir’deki yangında hangi bölgede, ne kadar alan zarar gördü?
Yangınla mücadele konusunda, 2025 yılı içerisinde Eskişehir’de kaç yangın komisyon toplantısı yapıldı?
Bu toplantılarda kimler yer aldı, hangi kararlar alındı?
Toplantılarda kurumların yapacakları iş ve işlemlere ilişkin hangi kuruma hangi görevlendirme yapıldı?
Eskişehir’de yangınla mücadele konusunda yapılan yangın komisyon toplantıları sonrasında görevi ihmal nedeniyle uyarı ya da yasal işlem yapılan kurum/kuruluş oldu mu?
Orman yangınları ile havadan mücadele kapsamında kullanılan helikopter, uçak, İHA sayısı nedir?
Bu envanterden kaçı Eskişehir için ayrılmıştır?
Orman yangınları ile mücadelede Eskişehir’deki yangın işçisi, teknik personel, orman muhafaza memuru, gönüllü sayısı kaçtır?
Bu sayıların Eskişehir’in ilçelerine göre dağılımı nedir?
Türkiye geneli ve Eskişehir için orman yangınlarına müdahale kapasitesini artırmak amacıyla ulusal yangın stratejisi oluşturulacak mıdır?"