Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince yaklaşan Ramazan ayı öncesinde kırmızı et piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Hacıince yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Ülkemizde Kırmızı Et Sektörünün en büyük handikaplarından biri, kırmızı ete talebin yoğunlaştığı dönemlerden bazılarının üst üste gelmesidir. Ramazan Ayı, Kurban Bayramı ve turizm sezonu, talebin yoğunlaştığı dönemler olup, son yıllarda Kurban Bayramının turizm sezonu olan yaz aylarına denk gelmesi bu olumsuz durumlardan biridir. Ramazan ayı ve hemen sonrasındaki zaman dilimi yine turizm sezonu için otellerin alım yapacağı dönemlerdir. İşte taleplerin yoğunlaştığı bu gibi dönemlerde Kırmızı et fiyatları aşırı bir şekilde artış gösterebilmektedir. Beyaz et sektörü bu gibi durumlara daha hızlı ayak uydurabilmekteyken, Kırmızı et sektörünün bu üretim kolunda üretim sürecinin uzun olması nedeniyle uyum sağlanmakta güçlük çekilmektedir. Ramazan Ayı tüketimin diğer aylara göre daha fazla olduğu bir dönemdir. Türk mutfağının en temel ürünü olması nedeniyle halkımızın ekseriyeti daha Ramazan Ayına girmeden en az 15 günlük ihtiyacı olan kırmızı eti alıp dolaplarına koymaya çalışmaktadır. Dolayısıyla sektör açısından Ramazan Ayı 15 gün öncesinden başlar diyebiliriz. Talebin artması nedeniyle Ramazan Ayının yaklaşması ile birlikte bir miktar fiyat artışının yaşanmasını doğal bir sonuç olarak değerlendirmekteyiz. Ancak bu dönemde ortaya çıkabilecek suni fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için etkili bir düzenleme mekanizmasının devreye alınması son derece önemlidir.
Ülkemizde kırmızı et piyasası bilindiği üzere kamu eliyle düzenlenmekte, piyasaya müdahalesi de Et ve Süt Kurumu eliyle gerçekleştirilmektedir. Geçtiğimiz günlerde ESK tarafından 40.000 baş kesimlik sığırın ithal edilip Ramazan Ayı öncesinde piyasaya sürüleceği duyurulmuştur. Bu planlamanın piyasa üzerinde ve özellikle tüketici kesiminde olumlu bir etki oluşturacağı kanaatindeyiz. 2024 yılı içerisinde İthal edilen besilik sığırların işletmelere giriş tarihleri hesap edildiğinde, bu hayvanların Ramazan ayında kesim olgunluğuna gelebileceği görülmektedir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre de kasaplık güç olarak bu dönemde yeterli miktarda yerli hayvanın varlığı söz konusudur. Konseyimizce, sektörümüzün tüm alanlarındaki ihtiyaç miktarları ve üretim imkânları birlikte değerlendirildiğinde 2025 yılı Ramazan Ayı döneminde arz talep dengesizliği yaşanmayacağı ve anormal fiyat oluşumlarının ortaya çıkmayacağı kanaatindeyiz. Ramazan Ayının sektörümüzün tüm kesimlerine sağlık, huzur ve bereket getirmesini temenni ederim."